Idag var vi hos Anna och Tomas på Norrby Gård i Västmanland för att filma välmående lamm som efter slakt levereras till några av Sveriges främsta restauranger. Hemligheten bakom toppkvaliteten är örtrikt bete i gamla naturbeteshagar, genomtänkt avel och djur som får leva så naturligt som möjligt. De lamm som slaktas nu i höst har bara diat sin tacka och ätit gräs och örter utomhus.

Även om vi äter allt mer lammkött i Sverige är konsumtionen försvinnande liten jämfört med kött från andra djurslag. Förra året åt varje svensk 1,2 kilo lammkött jämfört med 18,2 kilo nötkött och 20,2 kilo fläskkött.

För att fånga den rätta känslan gick vi upp i gryningen och filmade lammen, tackorna och baggarna med svävare. I början var de fundersamma men efter en stund lade sig lugnet i hagen igen. Magkänslan säger att allt kött borde produceras så här.

lamm